El camí de Ca La Fou. Valoració des de Som Vallbona-JUNTS

publicat a: General, Notícies | 0

El camí de Ca La Fou: Els darrers dies el nostre Ajuntament ha anunciat la finalització de les obres d’arranjament del camí de Ca La Fou.

Com totes les actuacions que un Ajuntament porta a terme hi ha persones a qui els pot agradar més i d’altres menys, però és important explicar-les i informar els veïns del perquè es fan i quin objectiu tenen. En lloc d’assumir-ne el projecte i acompanyar-lo d’actuacions complementàries, el nostre Ajuntament les va iniciar afirmant que no les hagués dut a terme. Han tingut un any i mig per assumir el projecte, acompanyar-lo de les actuacions complementàries que calguessin o renunciar a la subvenció de Generalitat, si fora el cas com ja s’ha fet altres vegades. En lloc d’això ens venen que s’ha fet perquè ho havia demanat l’anterior govern. Ho sentim, però no cola. La CUP i els seus socis de govern, han fet el que han cregut convenient i ningú els ha condicionat ni pogut condicionar per fer aquesta actuació o no, ho han decidit ells solets, queda molt bé dir que es fa, però nosaltres no ho faríem, ens hi han obligat. Res més lluny de la realitat, de fet, no els tremola el pols per carregar-se projectes com els pressupostos participatius, un projecte amb més de 2 anys de preparació on els ciutadans podien proposar actuacions amb partida econòmica assignada per fer millores al nostre poble. Això no ho expliquen pas, és clar.

Però anem als inicis, un membre del nostre grup i membre de l’anterior govern, en Pere Masagué, va decidir juntament amb el PSC i l’altre membre del govern aleshores, en Paco Corral (membre de l’actual govern, quina casualitat), presentar proposta d’actuació per a la convocatòria de subvenció de Generalitat per a la millora de camins que comuniquessin nuclis de població o disseminats de cases.

En cap cas els diners d’aquesta subvenció es podien emprar per a altres actuacions que no fossin les previstes a la convocatòria, com pavimentat de carrers, …

En aquell moment es van valorar 3 possibilitats:

  • Pavimentat del camí que comunica la urbanització de Vallbonica de Vallbona amb la urbanització de Vallbonica de Piera. Una opció molt interessant i necessària que hagués millorat molt les comunicacions en un barri molt necessitat d’inversions. Lamentablement es va haver de descartar perquè el camí a pavimentar s’ha de foradar per connectar el clavegueram de la urbanització de Vallbonica de Piera amb el col·lector de Vallbona i s’hauria de rebentar un paviment acabat de fer.
  • Pavimentat del tram del terme de Vallbona del camí de la Fonolleda per millorar les condicions de mobilitat dels veïns d’aquella zona. Aquesta era, i és, una actuació molt necessària donat el mal estat d’aquell camí. Tampoc hem d’oblidar que la gran part del camí pertany a Piera i per tant, és a aquell Ajuntament a qui s’ha de demanar i exigir el manteniment del seu tram (es va fer en diverses ocasions sense que l’Ajuntament de Piera hagi fet cap actuació de manteniment o millora del seu tram).
  • I per últim el Camí de Ca La Fou, un camí que comunica la colònia de Ca La Fou amb el poble des de fa més d’un segle. Un camí emprat per trànsit rodat i a peu.

Així doncs, donada l’oportunitat i les possibles destinacions d’aquesta subvenció, es va decidir la pavimentació del camí de la fonolleda i el de Ca La Fou, el que suposaria una important millora i estalvi de tasques de manteniment en cas de pluges intenses.

Una peculiaritat de la convocatòria del 2017 era que les obres es podien fer a partir de la concessió de la subvenció, però el pagament de la mateixa no seria fins al 2020. Per tant, si ho hagués fet abans l’Ajuntament hauria d’haver avançat els diners. Donat que no era una actuació urgent, el més lògic era esperar al 2020 per realitzar-la.

Dit això, el 2019 la CUP, en Jordi Rabell i en Paco Corral, formen govern i podien haver fet 2 coses: Renunciar a la subvenció, cosa que no han fet, o assumir-la i tirar endavant les actuacions previstes, cosa que sí que han fet justificant la seva realització argumentant que no es podia cancel·lar per no indemnitzar l’empresa adjudicatària de les obres, cert en part, perquè sinó les haguessin licitat i haguessin renunciat a la subvenció, no s’havia d’indemnitzar ningú, però, és clar aquesta última part no cal explicar-la, oi?

També la justifiquen dient que es va condicionar al govern en l’aprovació del pressupost 2020 a la realització d’aquesta obra. Fals altra vegada doncs, el pressupost es va aprovar sense aquest condicionant.

Així doncs, quan l’Ajuntament fa una actuació dient que no la faria, denota una hipocresia política de cert nivell. L’Ajuntament és el primer responsable de què es fa i de com es fa, no cal derivar responsabilitats a formacions polítiques que no són al govern, no té cap sentit.

Si valorem l’obra en si, dir que no ha estat realitzada amb tots els requeriments necessaris, doncs s’ha pavimentat sense haver realitzat un ruixat previ amb quitrà per a una millor adherència i en diversos punts el gruix del paviment no arriba als 4 centímetres el que provocarà el seu trencament a curt termini.

Arribat a aquest punt i feta l’actuació, el nostre Ajuntament, s’adona que és el responsable de l’obra i que requereix actuacions complementàries, tema que ja els vam advertir. Aquestes actuacions complementàries s’haurien d’haver previst abans, donat que la previsió d’un pas pels vianants hauria segurament modificat lleugerament el traçat realitzat. També es fa necessària una senyalització horitzontal i vertical per millorar la seguretat dels vianants en aquest tram.

Concloent ja, lamentem que una actuació que podia significar una millora de la mobilitat rodada i a peu per al nostre municipi l’hagin menyspreat i oblidat fins ara que s’adonen que en són els responsables i l’han d’assumir i acompanyar d’actuacions complementàries.

Esperem que deixin de fer-ne responsables al govern anterior i assumeixin la tasca que els pertoca, adequar i millorar la mobilitat rodada i a peu en aquella zona en condicions de seguretat per a vehicles i vianants.