Som Vallbona-JUNTS inicia el camí polític cap a la supressió de l’Antena de la Miranda

posted in: General, Notícies | 0

El partit presenta les conclusions del treball de Jèssica Hernández en forma de moció. Orange ja emet des de Miramar, Telefònica és la única que ho fa des de la població.

El debat públic sobre l’Antena de Telefonia Mòbil de la Miranda es durà a terme en el pròxim ple municipal del dilluns 27 de gener. Ara mateix, és una incògnita el vot de la resta de forces de l’atomitzat consistori de Vallbona d’Anoia.

El treball d’investigació ha estat una cooperació entre el Grup Municipal i la veïna de la zona, Jèssica Hernández. Hernández va formar part de la llista electoral i és una talentosa biòloga vallbonenca.

Actualment, té vint-i-tres anys i és graduada en Biologia amb menció especial en Biologia Molecular, Cel·lular i de Sistemes. Està acabant el Màster en Biotecnologia Molecular i cursa un Màster en Higiene, Qualitat i Seguretat Alimentària. També ha escrit un article en el marc de la publicació del llibre lligat al programa acadèmic Hands-on Science.

“Hem aconseguit demostrar que l’Antena de Telefonia és una amenaça permanent per la Salut Pública del poble i, en especial, dels veïns de la zona” afirma Pere Masagué, portaveu del Grup Municipal. “Hi ha una casa a trenta metres, és qüestió urgent treure l’antena de la zona” afirma el també regidor Pau Ter.

La moció exposa que les antenes de telefonia mòbil haurien d’estar situades a 500 metres dels habitatges i 50 metres d’alçada, segons els estudis de la periodista sobre ciència Blake Levitt i el seu col·lega el Dr. Henry Lai. 

Reforçant aquest concepte, hi ha estudis epidemiològics que demostren que augmenta un 80% la prevalença de patir símptomes neuro-comportamentals adversos en poblacions que viuen a distàncies menors a 500m de distancia d’estacions base de telefonia, tal com s’afirma a l’article científic de J. M. Pearce (2019).

També exposa la relació entre la radiació de radiofreqüència de les antenes i els casos de càncer. La moció afirma que l’exposició a les radiacions de radiofreqüències a nivells no-tèrmics ha resultat en efectes biològics en humans, animals i cèl·lules estudiades de manera aïllada, incloent-hi un risc incrementat de patir càncer, tal com s’afirma en l’estudi publicat a Oncology Letters.

En aquesta línia, afirma la moció que s’han donat danys en l’ADN i en alguns mecanismes de reparació de l’ADN, danyant processos cel·lulars que donen lloc a càncer, tal com s’explica en l’article publicat a la revista Environmental Pollution 221.

La moció conclou les seves evidències exposant l’efecte que tenen les Radiacions de Radiofreqüència en els infants, un col·lectiu d’especial risc i que està més exposat a la radiació, ja que els seus teixits són més absorbents i estan en creixement cel·lular i cerebral. Afirma també que pot tenir efectes en la salut física, mental i cognitiva dels infants de la zona i del municipi.

La moció acaba demanant que de cap manera es renovi el contracte que permet que la base de telefonia de la Miranda segueixi activa (aquest contracte expira en la present legislatura).

Alhora demana que el govern comuniqui a l’empresa llogatera de l’espai la voluntat del Ple d’enretirar amb la celeritat més gran possible la Base de la Miranda i integrar la zona dins el paisatge forestal que envolta Vallbona. Tot plegat, garantint que el municipi no perdi cobertura tal com recull el marc legal vigent.